Primátor chce vetovať uznesenie MsZ a prednostu úradu neodvolá

30.09.2009 Prešov

Prešov 29. septembra (TASR) – Primátor Prešova Pavel Hagyari sa rozhodol, že nepodpíše uznesenie mestského zastupiteľstva (MsZ), v ktorom poslanci uložili radnici, aby podala na prokuratúru návrh na preskúmanie ...
Viacerí poslanci počas rozpravy na minulotýždňovom rokovaní MsZ kritizovali fakt, že mesto od súkromného vlastníka kúpilo pozemky pod touto komunikáciou za neúmerne vysoké ceny a nepredložilo zmluvu na schválenie zastupiteľstvu. Rovnako mali námietky voči predražovaniu stavby a meškaniu termínu ukončenia.
Na základe týchto skutočností odporučili primátorovi, aby odvolal z funkcie prednostu MsÚ Jozefa Višňovského a bezodkladne ukončil pracovný pomer s vedúcu odboru správy mestského majetku Danielou Špačkovou.
Hagyari sa na zasadnutí zastupiteľstva nezúčastnil, pretože bol na služobnej ceste. Prijaté uznesenie však považuje za nezákonné a na stredu zvolal zasadnutie mestskej rady, kde predloží dôvody, prečo ho neplánuje podpísať.
\"Som presvedčený, že tá trhová cena bola v súlade so zákonom a že nedošlo k žiadnemu porušeniu, ktoré by poškodilo mesto. Uznesenie je v rozpore so zákonom, ja ho plánujem vetovať, \" povedal dnes Hagyari. Zároveň dodal, že nie je dôvod ani na odvolanie prednostu.
Primátora pobúrili slová poslanca Vasila Janka z poslaneckého klubu (KDH-SDKÚ-DS), ktorý na zasadnutí mestského parlamentu označil výstavbu Okružnej ulice za \"veľkú prešovskú lúpež\". \"Zajtra odíde trestné oznámenie na pána poslanca Janka, za trestný čin ohovárania, \" konštatoval Hagyari.
Mesto kúpilo pozemky v súlade s rozhodnutím parlamentu ešte z roku 2005, kde sa hovorí len o cene stanovenej znaleckým posudkom, bez uvedenia konkrétnej sumy.
Keďže majiteľ pozemkov nesúhlasil s cenou 193,23 eura za m2 (5821 Sk), radnica sa rozhodla pozemky vyvlastniť. Proces sa však predlžoval a podľa primátora mohol vážne ohroziť začiatok výstavby. Rozhodli sa teda, že budú akceptovať sumu zo znaleckého posudku, ktorý si dal vypracovať predávajúci, a odkúpili pozemky, za 382,96 eura/m2 (11.537 Sk).
Primátor dnes uviedol, že majiteľ predložil mestu doklady aj o ziskoch, ktoré mu plynú z prenájmu spomínanej plochy, čo by v prípade predaja za nižšiu cenu pre neho znamenalo pomerne vysokú stratu. Majiteľ argumentoval aj tým, že v predošlom volebnom období predala samospráva pozemky v podobnej lokalite za porovnateľnú cenu.
 

Vyberte región